Fabriken & Organic Bakery

team:
Karin Andersson, Sofie Månsson

adress:
Mobilia, Per Albin Hanssonsvg 34F, Malmö

kund:
Vendel restauranger, Anders Vendel

area:
ca 430 m2 (Fabriken 250 m2)

år:
2013

Uppdraget bestod av att ta fram koncept för och rita Anders Vendels nya restaurang Fabriken samt att utveckla Organic Bakerys and Deli koncept på Mobilia i Malmö.

Fabriken ligger i den gamla textilfabriken på Mobilia-området och detaljer från den ursprungliga miljön har varsamt bevarats. I inredningen har det varit viktigt att spegla denna råa och industriella miljö, exempelvis med gamla industrilampor och skolstolar inköpta från diverse antikhandlare. Även material och detaljer har aktsamt valts med den gamla fabriken i åtanke – det tåliga betonggolvet, vindskyddet i rostigt stål och tråd-armerat glas, de rostiga kedjorna som hänger ner från taket och det svarta kaklet mm. har sina rötter i gamla fabriksmiljöer och vissa av detaljerna har tom funnits på plats.

En annan viktig faktor, som funnits med som utgångspunkt under projektet, har varit elden – all mat tillagas med hjälp av den – antingen kommer den bondska maten från vedugnen, kolgrillen eller rotisseriet och då köket är öppet ut mot restaurangen är elden ständigt närvarande. Att elden är i fokus i matlagningen har även fått genomsyra inredningen då två stora valv, ca 4×4 m stora vardera, har fyllts med staplad ved och även den svarta, sotiga, färgskalan med inslag av varma träslag och naturskinn har tagit sin inspiration från den.

Möbleringen, med communal table, rundabords-sittning och långbord har tagits fram med familjen i åtanke – möbleringen ska vara inbjudande och välkomnande. Här ska man kunna sitta hela familjen och dela på maten från de stora grytorna/faten. Men då långbordet längs med vedväggen är uppbyggt av många små bord med möjlighet att lägga i iläggskivor är denna sittning väldigt flexibel – här kan man sitta allt ifrån 2 till 28 personer i ett sällskap – så även paren eller de mindre sällskapen känner sig välkomna!

Organic Bakery and Deli ligger precis intill Fabriken med entré från köpcentret. I motsats till Fabriken har vi här jobbar med en vit, sober färgsättning men, i likhet med Fabriken, med råa, robusta material. Då det redan finns ett Organic Bakery i Malmö har vi utgått från dess koncept men utvecklat och förfinat det. Möbleringen i Organic Bakery and Deli är kontinental i sitt upplägg med både communal table, högre bord samt barsittning, vilka vittnar om ett högt tempo.

Gå tillbaka till Inredning